Visezi de ani de zile să scapi de traficul din București, să te relaxezi seara după serviciu la o bere pe terasa proprie și personală și să uiți de toate în timp ce grădinărești. Prin urmare, ți-ai luat inima în dinți și te-ai hotărât în sfârșit să faci pasul cel mare, să renunți la cei patru pereți ai apartamentului tău, să lași în urmă vecinii gălăcioși, soacra și mai gălăcioasă și să îmbrățișezi viața la țară. Fericit nevoie mare  ți-ai semnat sentința și ai luat un credit de la bancă, credit pe care nu-l vei putea achita în viața asta dar ce mai conteaza, doar de asta ai făcut copii. Vei învăța ce înseamnă să fii sclavul sistemului, să muncești pe plantație de dimineată până seara doar ca să-ti poți achita ratele dar astea sunt detalii nesemnificative. Gândul tău se întoarce obsesiv doar la parcela pe care ai găsit-o la 20 km de București și la petrecerile pe care le vei da acolo.  Presupunând că ai trecut prin toate aceste faze, ce ar trebui să ști înainte de a trece la fapte? Mai jos detalii și sfaturi care mi-ar fi fost utile acum 8 ani când am pornit pe același drum.Ломаная мансардная крыша

Ati putea spune că în România zilelor noastre accesul la lumină, la curent și la alte utilități este un drept al fiecăruia dintre noi dar se pare că supraestimăm calitatea vremurilor în care trăim și, prin urmare, pretențiile noastre sunt mult prea mari raportate la  realitatea în care trăim.  Eu mi-am construit casa pe generator pentru că, uimitor, timp de 1 an de zile, nu am reușit să trag curent: ultimul stâlp era mult prea departe iar vecinii existenți nu și-au dat acordul pentru o lucrare subterană. Este inutil să menționez că cei de la Electrica nu au mișcat nici un deget. Abia la 1 an de zile de când am terminat casa, am reușit să tragem curent și să ne mutăm și asta numai după intervenții peste intervenții și costuri uriașe (am tras pe cheltuiala noastră 5 stâlpi). Acesta este un caz tipic românesc de birocrație și indolență la nivelul autorităților dar ce te faci când te confrunți cu multă rea voință din partea acelui unic vecin care deține cheia fericirii pentru un întreg cartier dar care pur și simplu refuză să-și dea acordul pentru accesul la gaze? Nu-i pasă că nu are nimic de pierdut, ba dimpotrivă, doar de căștigat (i se plătește cotă parte pentru că ceilalți vecini se înțeapă la țeava lui de gaze), nu-i pasă ca de el depind alte 5 familii cu copii, familii care așteaptă cu groază iarna știind că nu au gaze și deci nici posibilitatea de încălzire, nu-i pasă de nimic și pur și simplu refuză orice discuție, pentru că poate. Prin urmare, este foarte important să analizezi situația încă din faza incipientă astfel încât să nu ai asemenea surprize pe parcurs: acces la utilități și vecini amabili.

Alocă-ți buget încă de la început pentru tot ceea ce presupune amenajarea casei și a curții. Vei descoperi rapid că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg atunci când vine vorba de construcția și amenajarea unei case, costurile fiind mult mai mari decât ai estimat, fie că este vorba de pavajul din curte, de gazon sau de mobila din casă. Prin urmare, vei fi extrem de tentat să faci doar „urgențele” și să lași pentru „la anul” restul. Te asigur că oricât de determinat vei fi să te ții de acest plan, nu vei reuși. Întotdeuna vor apărea alte și alte urgențe si te vei trezi după ani și ani că încă mai ai o cameră de amenajat, o baie de terminat sau un garaj de construit. După primul an am reușit să punem pavaj în curte dar pentru asta am renunțat la concediu, după al doilea an am instalat sistem de irigații și din nou am renunțat la concediu, după al treilea an a trebuit să alegem între gard și concediu și…șocant, am ales gardul. După al patrulea an ne-am revoltat total, am mers într-un concediu binemeritat dar nu am făcut absolut nimic la casă. Abia după 5 ani de când ne-am mutat am reușit să facem fațada casei iar terasa încă este neamenajată.  Pentru ca da, o casă este un sac fară fund: întotdeauna va exista ceva de făcut și cu cât lași mai multe din faza de construcție cu atât vei trage mai mulți ani să o pui pe picioare.

Nu căuta să faci economie acum în ceea ce privește izolația casei pentru că ulterior sigur vei trage ponoasele. Mansarda noastră nu este izolată corespunzător și vara este un coșmar să stai la etaj (pur și simplu nu se poate respira, senzația fiind de saună în propria casă). Și deși am prevăzut camerele copiilor încă din faza de proiect, nu ne-am gândit să punem strategic și un aparat de aer condiționat care să răcorească dar fără să bată direct în ei.

Îți dorești o casă mare în care să te lăfăi dar ai grijă să-ți și permiți să o întreți pe viitor (căldura nu este un chilipir pe timp de iarnă). Pe de altă parte, ai grijă să-ți aloci suficient loc pentru depozitare: debara, magazie, pivniță. Întotdeuna vor fi acareturi de depozitat pentru că așa suntem noi românii, strângători, așa că fii generos cu aceste dependințe pentru că-ți vor fi extrem de utile pe viitor.

Crezi că poți răsufla ușurat dacă ai terminat casa de construit și ai ținut cont de toate aspectele posibile pe parcurs? Am noutăți pentru tine: adevărata provocare începe după ce te-ai mutat efectiv în casa visurilor tale. Abia atunci vei experimenta pe propria piele viața de zi cu zi la țară: frumusețile, avantajele, dezavantajele, bugetul lunar necesar, etc. Detalii despre toate acestea și nu numai, în articolul următor.