Nu mică mi-a fost mirarea când o prietenă apropiată mi-a făcut această mărturisire zilele trecute. Ascultându-i povestea am realizat că, deși este considerat un subiect tabu și ceva imoral în zilele noastre, sexul între colegi se practică fără doar și poate, doar că în unele corporații încă se mai menține discreția. Am colegi care povestesc ce orgii aveau loc la locurile de muncă anterioare și cât de pe față era totul: în lift sau în sălile de ședință care erau special amenajate astfel încât să le asigure intimitate. Toată lumea și-o tragea cu toată lumea și părea că face parte din normalitate.

Pe de altă parte, este adevărat că sunt companii care blamează un astfel de comportament și nu-l lasă nepedepsit – caz real: cei doi amorezi au fost prinși în sala de ședință când iși ocupau timpul cu ceva “jocuri de culise” și au fost concediați fără drept de replică. Dacă stai să te gândești însă, corporațiile ar trebui să încurajeze relațiile la locul de muncă având în vedere că pot genera ușor profit pentru ele. Un angajat al cărui partener se găsește în aceeași clădire nu se va mai grăbi “să spargă” ușa la ora șase pentru că jumatatea îl așteaptă acasă cu cina. Dimpotrivă, va fi fericit la serviciu și astfel orele peste program nu vor mai fi o corvoadă ci o plăcere pentru că în timp ce scrie rapoarte în draci poate să arunce și ocheade și să flirteze nestingherit cu “obiectul adorației sale”. Și uite așa, timpul va trece mai ușor, și uite așa angajatul va fi mai fericit și prin urmare, mai motivat. Dacă adunăm și tragem linie vedem cum mai mulți angajați mulțumiți și îndrăgostiți vor trage mai cu spor “la căruță” și vor urca firma pân’ la cer.

Există corporații unde se discută despre sex cu o lejeritate de invidiat, glumele pe acest subiect tabu fiind la ordinea zilei. Vorbim aici despre propuneri de a pune în cafeau colegilor pastile Viagra pentru a le vedea eficiența live la birou dar și extrageri de bilețele în care fiecare membru al echipei se pare că a trecut, anonim, cam de câte ori face sex în medie pe lună astfel încât să-și cunoască potențialul reciproc și al echipei pe ansamblu. Când un ultim bilet cu numărul 12 a fost descoperit, șocul a fost atât de mare prin rândul corporatiștilor măcinați de muncă, deadline-uri și ore suplimentare, încât se spune că femeile și-au făcut publice numerele de telefon în speranța că vor fi contactate. Și pentru că suntem la capitolul “regnul corporatiștilor”, nu putea lipsi selecția unui mascul alfa ales după criterii care să asigure eficiență, productivitate și atingerea target-urilor: 19 cm și 8 ore. Legenda spune că din când în când, colegul în cauză trage câte o fugă acasă, în pauza de prânz, “să-I schimbe siguranțele soției” și că există perioade în care acestea sar mai ceva ca popcornul. Și să nu credeți că doamnele din multinaționale nu sunt deschise către globalizare și că se limitează cu aprecierile doar la colegii apropiați. Există scurgeri de informații potrivit cărora, un anumit șef de peste hotare a fost evaluat ca fiind: “bun dacă este dezbrăcat, tuns și tras prin frișcă”. Și se mai spune despre corporatiști că sunt rigizi, fără simț al umorului și fără viziune creativă.

Râdem, glumim dar de la a arunca o aluzie mica pe ici pe colo până la a trece efectiv la acțiune este cale lungă. Intrigată peste măsură, mi-am întrebat prietena cum naibii a ajuns într-o asemenea situație. Mi-a răspuns scurt: proximitate și oportunitate. Am realizat cu stupoare că are dreptate și, mai mult ca în orice business, corporațiile oferă acest gen de oportunități la tot pasul. În primul rând, avem team-building urile și petrecerile atât de iubite de toți corporatiștii, care nu sunt altceva decât un pretext pentru a avea parte de sex și băutură pe banii companiei. Se merge pe principiul “What happens in Team-building stays in Team-building”, distracția fiind laitmotivul oricărei escapade. Mai puțin tumultoase dar la fel de intense pot fi și serile când rămâneți la birou să lucrați târziu la un proiect. Intervine oboseala dar este plăcută pentru că ești într-o companie bună și până să-ți dai seama, îmbătat de atmosfera plină de glume și de relaxare, ajungeți la atingeri care depășesc cu mult sfera de colegialitate. Nu intră aici și cazurile în care colegul îți este șef și în timp ce tu muncești, el iți povestește că este însurat de 15 ani și nu mai are nici o treabă cu nevasta. Am trăit o asemenea experientă și în timp ce mă intrebam cu groază dacă are de gând să facă vreo mișcare mă și vedeam la știri ca fiind protagonistă într-un scandal de hărțuire sexuală. Din fericire tipului doar îi plăcea să vorbească mult și să dea detalii din casă dar nu mai mult de atăt.

Este evident că o relație la birou complică lucrurile. Dar gândiți-vă un pic cum ar fi totuși, ce avantaje și dezavantaje ar implica. Și așa cum suntem noi corporatistii învățați la traininguri, vom incepe cu punctele pozitive. În primul rând ai veni la muncă cu plăcere și nerăbdare pentru că acolo o să-l vezi pe el sau o să o vezi pe ea (după caz) Prin urmare, te vei trezi mai ușor dimineața, vei ajunge mai devreme la serviciu și deci șeful va fi mulțumit. Vei munci mai cu spor pentru că vei fi tot timpul binedispus, crescând astfel eficiența la locul de muncă și deci, din nou șeful va fi mulțumit. Veselia de care vei da dovadă va conduce la îmbunătățirea relației/interacțiunii cu colegii, spre mulțumirea șefului care va aprecia cu siguranță spiritul tău de echipă. Iar dacă “respectivul” va fi chiar șeful tău atunci cu siguranță va fi satisfăcut iar avantajul tău nu poate fi decât o promovare la locul de muncă.

Deși statistic s-a dovedit că relațiile începute la locul de muncă au mai multe șanse de reușită și de concretizare într-o căsnicie comparativ cu cele demarate în urma întâlnirilor din baruri sau alte locații, există totuși șanse reale ca toată această euforie să se termine. În acest caz vei veni la muncă fără plăcere și cu teama că acolo o să-l vezi pe el sau o să o vezi pe ea (după caz). Prin urmare, te vei trezi mai greu dimineața, vei întârzia la muncă iar șeful te va lua la ochi. Vei munci fără spor pentru că ești morăcănos și mult prea preocupat să-l eviți pe el/ să o eviți pe ea ceea ce va conduce la scăderea eficienței și la nemulțumirea șefului. Relațiile cu colegii se vor înrăutăți pentru că vei fi tot timpul trist, nervos și frustrat, așadar vei ieși în evidență pentru că nu ești sociabil și nu ai spirit de echipă. Iar în cazul în care “respectivul” este chiar șeful tău, ce să mai, sigur te va lua la ochi, iar consecința imediată va fi “adio loc de muncă”.

Este clar ca trăim într-o societate denaturată în care nu mai există reguli atunci când vine vorba despre relațiile dintre femei și bărbați sau și alea puține pe care le mai știm sunt făcute pentru a fi încălcate. Mai rau e că am ajuns să considerăm astfel de vremuri o normalitate și să nu ne mai suprindă nimic cu atât mai puțin să ne mai determine să luăm măsuri pentru a rupe acest lanț. Și atunci cum să ne mai mirăm de sexul la birou, sub birou sau pe lângă birou?