Te uiți în jurul tău și-i vezi pe tovarășii tăi de o viață cum se distrează, auzi cum sfârâie carnea pe grătar, mai iei o gură din berea rece și-ți spui mulțumit că tot efortul a meritat. Acest sentiment de împlinire, această stare de bine este motivul pentru care te-ai mutat la casă. În sfarșit visul ți s-a împlinit și altceva nu mai contează. Brusc, visul îți este întrerupt de soția ta – pare supărată și vocea sa devine din ce în ce mai stridentă și isterică pe măsură ce vorbește. Încerci să ieși din starea zen și faci eforturi supranaturale să o asculți și să înțelegi ce o nemulțumește când totul este atât de bine. Reușești să prinzi din zbor câte ceva despre prietenii tăi nesimțiți care se tot autoinvită, că s-a săturat să strângă după toți, că și ea muncește și că nu s-a mutat la casă să fie sclavă. Discursul continuă cu ceva despre grădinită, scoală, copii și, în final, închide triumfător cu “Fă ceva!”. Acesta este momentul în care realizezi că “luna de miere” s-a terminat și că începe cu adevărat viața la țară.

Viața socială

În scurt timp după mutarea la casă în afara Bucureștiului, vei fi nevoit să cauți termenul “socializare” în dicționar pentru a afla ce înseamnă. La început prietenii te vor invita la băute și ieșiri așa cum au făcut-o mereu dar te vei vedea nevoit să-I refuzi: trebuie să ajungi să-ți iei copilul de la grădinița care se află în zona în care locuiți, trebuie să ajungi să hrănești căinii sau pur și simplu nu ai cu cine să-ți lași copii pentru că ajutoarele, respectiv părinții, au rămas în București. La asta se adaugă și faptul că ieșirile adevărate încep de la zece seara și asta ar însemna să tragi un drum până acasă după serviciu (20 – 30 km), după care să te întorci în oraș pentru petrecere și seara să o pornești din nou spre casă. Cam multe drumuri doar pentru un suc având în vedere că altceva oricum nu poți să bei, pentru că da, trebuie să conduci până acasă. Și dacă totuși alegi băuta și varianta taxi, pentru că există și această variantă, vei descoperi că cea mai ieftină bere costă 55 lei. Invitațiile se vor rări pe zi ce trece pănă când o să dispari definitiv de pe harta distracției.

Transportul

Da, ai avut noroc și te-ai mutat într-o zonă în care ai putut accesa rapid utilitățile și obținerea autorizațiilor a fost floare la ureche. Ce nu ai luat în calcul însă a fost infrastructura existentă și lipsa transportului în comun pentru că deși zonele limitrofe Bucureștiului au fost populate în masă în ultimii ani adaptarea infrastructurii este un beneficiu de care sperăm să se bucure copii copiilor noștri că de, trăim în România și așa știm noi să facem lucrurile. Prin urmare, pentru a putea gestiona în mod eficient detaliile logistice necesare traiului de zi cu zi, tu și soția ta va trebui să dispuneți fiecare de propria mașină și crede-mă, cheltuielile aferente (benzină/motorină) nu sunt deloc de neglijat.

Ține cont totodată că iernile sunt aspre în ținuturile rurale așa că cel puțin una dintre mașini ar trebui să fie 4×4 (varianta ideală). Au fost ani în care iarna nu am reușit să ajung acasă sau, dimpotrivă, am rămas blocată la domiciliu și nu am reușit să ajung la birou pentru că drumurile erau înzăpezite și inpracticabile.

Copii – școli, grădinițe, bone

Ai fost mai mult decât încântat de ideea de a-ți crește copii departe de poluarea din oraș și de a-I vedea jucându-se în propria curte zilnic în loc să mergeți două stații cu autobuzul pănă la cel mai apropiat parc, atunci când se nimerește să ajungi devreme de la serviciu. Te-ai gândit însă ce vei face cu gradinița și cu școala atunci când va sosi timpul? Eu una știu că nici nu mi-a trecut prin cap și atunci când a fost să fie m-a lovit din plin. Grădinițe de stat nu există în zona în care locuiesc așa că a trebuit să apelez la una privată din cele multe existente. Și să nu credeți că fiind mai multe și existând competiție, costurile sunt decente. Nu, nu, nu, costurile sunt făcute special pentru oamenii care își permit să se mute în astfel de zone, respectiv pentru cei văzuți ca fiind bogați. Strângi din fund câțiva ani și răsufli ușurat că ai găsit totuși o soluție după care te confrunți cu o nouă dilemă, și anume școala. Eu am găsit o școală de stat aproape de casă și am fost foarte încăntată cănd am descoperit că arăta foarte bine, fiind proaspăt renovată. Mi s-au înecat corabiile destul de repede când am aflat că nu există cadre didactice pregătite. Și atunci ce să fac? Să-mi dau copilul la o școală la care știu din start că nu va învăța nimic? Am căutat alternative asta însemnând că am ajuns din nou în București. Soluția găsită a implicat o școală de stat cunoscută ca fiind bună și un cadru didactic recomandat dar toate astea la pachet cu: schimbarea adresei de reședință pentru a putea înscrie copilul la acea școală și găsirea unui after school care să ia copilul de la școală și eventual să-l și ducă până acasă seara în cazul în care noi, părinții, nu ajungem în timp util să-l recuperăm. Știți ce înseamnă asta, nu? Costuri, costuri și iar costuri.

Roagă-te ca soției să nu i se pună pata și să-și dorească un al doilea copil pentru că asta nu va face decât să te adâncești și mai tare. Vei sta noaptea treaz gândindu-te cum să găsești o bonă cu care să lași copilul pentru ca soția să poată reveni rapid la produs, fiind clar că nu vă permiteți să stea acasă cu atătea cheltuieli de acoperit. Apelezi la familie, la prieteni și prietenii prietenilor doar doar îți recomandă pe cineva. În final ajungi să discuți și cu firmele de specialitate dar la naiba, este mult prea departe de oraș și nu există mijloc de transport în comun. Dacă în final dă norocul peste tine, pretențiile și salariul solicitat vor fi pe măsura zonei în care locuiești.

Întreținerea casei și a grădinii

Vei munci ca un apucat și vei trage cu dinții să-ți asiguri postul și să câștigi bani astfel încât să-ți plătești ratele la casă și grădinița și bona și… și…. Prin urmare, nu vei mai avea nici timp și nici vlagă în tine pentru a face treabă acasă: tuns gazon, reparat gardul pe care l-a măncat câinele, făcut curățenie în casă, etc. Soluția salvatoare va veni sub forma unui grădinar și a unei femei care să ajute la treburile casei. Pe ambii va trebui să-i plătești corespunzător, asta în cazul în care chiar ai găsit pe cineva de încredere care chiar vrea să muncească și să câștige un ban cinstit (specimene rare).

Nu este de neglijat nici faptul că o casă necesită îmbunătățiri sau reparații continue, fiind practic un sac fără fund: azi vrei să-ți iei o măsuță în curte, mâine șezlonguri, poimâine se strică bolierul, etc.

Serviciile

Ai nevoie de un instalator sau de un electrician, atunci fii pregătit să cauți mult până găsești pe cineva dispus să vină până la tine și dacă totuși l-ai convins atunci fii pregătit să-I plătești și drumul, indiferent că vei continua lucrarea cu el sau nu.

De curând mi s-a stricat ușa de la frigider, soluția fiind schimbarea balamalelor. A fost nevoie de 2 luni de zile și doi meșteri neserioși cărora le-am plătit taxa de vizionare pentru a găsi în sfârșit pe cineva care să rezolve problema. Dar știți cât a costat această rezolvare? Nici mai mult nici mai puțin decât 450 lei.

Buget minim lunar

Dacă încercăm să transpunem totul într-un buget minim lunar, pentru a trăi la casă în afara Bucureștiului, am avea:

 • Transportul:                                                                             1,200 lei
 • After pentru copilul cel mare:                                           1,500 lei
 • Bona pentru copilul cel mic (10h/zi)                             1,500 lei
 • Grădinarul (4x/lună):                                                          400 lei
 • Ajutor curățenie în casă (4x/lună):                                400 lei
 • Întreținere casă (caldură, telefon, curent,etc)              700 lei (pe timp de iarnă la o casă de aprox 160 mp suprafața utilă)

Așadar avem un minim necesar de 5,700 lei la care puteți adăuga ratele la casă/ mașină, plata unui eventual card de credit, costuri cu copii (dacă sunt mici încă mai aveți cheltuieli semnificative cu doctorii, scutecele, laptele, etc) și orice alte cheltuieli neprevăzute.

Poate vă întrebați de ce atâta agitație și dorință pe toată lumea să se mute la casă dacă lucrurile sunt așa complicate. În ceea ce mă privește vă mărturisesc că, desi mă confrunt cu aceste rahaturi logistice zi de zi  și am luni în care nu mai știu ce combinații să fac și cum să scot cămașa pe mine, toate dar toate se risipesc odată ce intru în curte seara când ajung acasă. Sufletul mi-e plin de încântare când îmi găsesc copii jucându-se în curte sau pe strada cu copii vecinilor și, pentru prima dată în ziua respectivă, am senzația că pot respira. Deci, care ar fi AVANTAJELE unei astfel de schimbări?

 • Spațiul: vei simți clar diferența între cutia de chibrituri căreia îi spuneai apartament și noul tău cămin
 • Aerul: am casa aproape de pădure și lac și asta se simte; în plus, în curte am multă verdeață,pomi, flori, etc – asta da schimbare versus betoanele dintre blocuri
 • Mâncare sănătoasă: dacă te țin curelele îți poți face propria ta grădină de legume
 • Terapie la domiciliu: ai fi surprins dar grădinăritul chiar reprezintă o formă de terapie așa că, în loc să plătești sume frumușele unui psiholog, te poți liniști la creieri direct acasă, pe gratis
 • Comunitatea: ca și regulă general valabilă, în astfel de zone dai peste oameni faini, oameni care au trecut prin aceleași etape ca și tine și cu care poți interacționa cu plăcere ori de câte ori ai ocazia; eu am norocul să am niște vecini foarte săritori și amabili care nu numai o dată ne-au ajutat cu un deszăpezit atunci când rămăsesem cu mașina blocați, cu o legumă de la ei din grădină pentru copii, cu informații când s-a întrerupt curentul, cu un tensiometru la miez de noapte, etc; se lasă cu ajutor dar și cu petreceri în cartier ori de câte ori avem ocazia
 • Pregătirea fizică în aer liber: dacă îți făceai griji că nu o sa mai apuci să ajungi la sală și o să-ți ieși din formă află că nu ai de ce; iarna vei participa fără îndoială la un curs intensiv de “dat zăpada” din curte și din fața curții iar vara nu vei rezista tentației de a ieși cu bicicleta cu copii și vecinii

Se pare că în final nu depinde decât de tine dacă alegi jumătatea plină a paharului. Eu am făcut această alegere acum câțiva ani și dacă ar fi să o iau de la capăt, cu siguranță aș merge pe același drum.